Στο ΙΤΕ ο Γιάννης Κουράκης

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε ο Γιάννης Κουράκης.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5», συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, μέλη της Διοίκησης, στελέχη και ερευνητές, όπου και ενημερώθηκε για το τεράστιο έργο του Ιδρύματος στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο κ. Κουράκης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του Συνδυασμού, με στόχο την ποιοτική καθημερινότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ορθολογική διακυβέρνηση, μέσα από την συνεργασία και αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης. 

Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΙΤΕ είναι ένας βασικός πυλώνας δημιουργικότητας. Βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας και ενισχύει διαχρονικά και σταθερά τη τοπική οικονομία  και κοινωνία. Σήμερα είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στη Διοίκηση του Ιδρύματος τις θέσεις μας για μια βιώσιμη πόλη με έξυπνες λύσεις. Πρόκειται για 14 επεξεργασμένες προτάσεις αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κοινωνικών και λειτουργικών προκλήσεων στο Ηράκλειο. Την επομένη ημέρα προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των ερευνητικών και παραγωγικών δυνάμεων για να γίνουν οι προτάσεις αυτές πραγματικότητα. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, συγκροτούμε μια Συμμαχία Ανάπτυξης για το καλό της τοπικής οικονομίας. Πάμε όλοι μαζί για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας και να δημιουργήσουμε νέα ουσιαστική απασχόληση και ευημερία.»  

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΦΥΗ ΠΟΛΗ

Κυρίαρχο στόχο αποτελεί η συνεχής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ευφυούς πόλης, στα πρότυπα επιτυχημένων σύγχρονων πρακτικών, με γνώμονα την βελτίωση της εικόνας της πόλης, την προσέλκυση επισκεπτών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί προτεραιότητα στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου με μείωση των καταναλώσεων ενέργειας, καυσίμων & νερού και αντίστοιχη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Εντοπισμός των σημαντικών καταναλώσεων και των δυνατοτήτων επεμβάσεων. Καθορισμός προτεραιοτήτων, μοντέλων χρηματοδότησης, υλοποίησης και σύνταξη σχετικού χρονοδιαγράμματος. Προβολή των αποτελεσμάτων με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου.
  2. Εκσυγχρονισμός του συνόλου του Δημοτικού φωτισμού με τηλε-διαχειριζόμενα LED φωτιστικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με εξαιρετικά μειωμένα κόστη λειτουργίας αλλά και συντήρησης.
    Ο υφιστάμενος φωτισμός των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων εκτός από ενεργοβόρος είναι και ιδιαίτερα απαιτητικός σε συντήρηση καθώς απαιτείται διαρκής έλεγχος για βλάβες, διατήρηση αποθεμάτων ανταλλακτικών και απασχόληση προσωπικού και οχημάτων. Η χαμηλή κατανάλωση και η μεγάλη διάρκεια ζωής των φωτιστικών LED σε συνδυασμό με την αυτόματη διάγνωση βλαβών του συστήματος τηλε-διαχείρισης εξασφαλίζει την αδιάλειπτη και ποιοτική λειτουργία του Δημοτικού φωτισμού και την ασφάλεια που αυτή εξασφαλίζει με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης. Αξιοποίηση των ΑΠΕ σε δημοτικά ακίνητα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες του Δήμου.
  3. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (θορύβου, ρύπων, θερμοκρασίας κλπ) με ανοικτή πρόσβαση δεδομένων στους πολίτες και αυτόματη ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Διαρκής συλλογή και αρχειοθέτηση μετρήσεων με απεριόριστες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των ιστορικών δεδομένων αλλά και άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση εντοπισμού ακραίων συνθηκών.
  4. Επέκταση και ενίσχυση του δικτύου ανοικτής πρόσβασης WiFi.
    Η αποτελεσματική και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά καθημερινή αναγκαιότητα με πρόβλεψη για ραγδαία αύξησή της για πολλά ακόμα χρόνια. Η ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου και η γεωγραφική του επέκτασή σταδιακά στο σύνολο του Δήμου, αποτελεί στοιχείο βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της ικανοποίησης των επισκεπτών. Σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο της πόλης θα διερευνηθεί η επιλογή αξιοποίησης των δυνατοτήτων διαφημιστικής προβολής μέσα από την διαδικασία σύνδεσης στο ανοικτό δίκτυο WiFi.
  5. Βελτιστοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.
    Mε την εγκατάσταση ευφυών αισθητήρων πλήρωσης στους κάδους επιτυγχάνεται αυτόματη και διαρκής ενημέρωση για τα επίπεδα πλήρωσης. Αποτρέπονται έτσι φαινόμενα υπερπλήρωσης και  εξασφαλίζεται η καθαριότητα και υγιεινή των δημόσιων χώρων. Επιπρόσθετα, μέσα από την προσαρμοσμένη διαχείριση των δρομολογίων συλλογής μειώνονται δραματικά τα σχετικά κόστη, το κυκλοφοριακό φορτίο και η τοπική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  6. Μείωση του κυκλοφορικού φόρτου και καλύτερη αξιοποίηση των ανοικτών και κλειστών χώρων στάθμευσης.
    Με την χρήση ασύρματων αισθητήρων στάθμευσης και πληροφοριακών συστημάτων για την καθοδήγηση των πολιτών θα μειωθεί δραστικά η κυκλοφοριακή φόρτιση στο κέντρο της πόλης, θα ενισχυθεί η εμπορική κίνηση και θα βελτιωθεί η καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης προσόδων από την στάθμευση με ελάχιστο εργατικό κόστος εξαιτίας της αυτόματης ανίχνευσης παραβάσεων.
  7. Ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης. Αναβάθμιση του Δημοτικού στόλου και ίδρυση δημοτικών σταθμών φόρτισης οχημάτων με παράλληλη παροχή κινήτρων (π.χ. δωρεάν στάθμευση σε δημοτικά parking) για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη ειδικά στο κέντρο της πόλης.
  8. Αδιάλειπτη μέτρηση και στατιστική επεξεργασία κυκλοφοριακού φόρτου σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, με ανοικτή πρόσβαση δεδομένων στους πολίτες και αξιοποίηση τεχνολογιών που σέβονται τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  9. Συνεχής έλεγχος της ποιότητας νερού και των καταναλώσεων καυσίμων νερού και ενέργειας στις μεγάλες Δημοτικές Εγκαταστάσεις. Διαρκής ενημέρωση των πολιτών µέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.
  10. Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Οδηγών για πολίτες και επισκέπτες ανάλογα σε ιστορικά και ενδιαφέροντα σημεία της πόλη. Εγκατάσταση γρήγορων κωδικών πληροφόρησης (QR marks) στα αξιοθέατα και στις εμπορικές περιοχές, σε συνεργασία µε τους φορείς της πόλης όπου οι επισκέπτες με την χρήση των έξυπνων συσκευών τους θα λαμβάνουν άμεση πληροφόρηση για το κάθε αξιοθέατο και σημείο ενδιαφέροντος.
  11. Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών προβολής στοχευμένου περιεχομένου σε έξυπνες συσκευές (smartphones, tablets) με στόχο την ενίσχυση της διαφήμισης και ανταγωνιστικότητας των εμπορικών καταστημάτων.
  12. Ενσωμάτωση όλων των λειτουργιών ευφυούς πόλης σε μία ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης, η οποία θα διαθέτει αρχιτεκτονική ανοικτή ώστε να ενσωματώσει και όλες τις μελλοντικές εφαρμογές. Εξασφαλίζεται έτσι η μέγιστη λειτουργικότητα, η ευχέρεια διαχείρισης και η βέλτιστη αξιοποίηση των σχετικών υποδομών.
  13. Ένωση του συνόλου των δημοτικών ιστοσελίδων σε μία, η οποία θα αποτελεί σημείο μιας στάσης για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών. Ενδεικτικά αναφέρονται αποτελούν η  ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση αιτημάτων,  η παρουσίαση εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και δράσεων για ενήλικες και παιδιά και η εικονική περιήγηση σε αξιοθέατα της περιοχής.
  14. Οργάνωση κύκλου εκπαίδευσης χρηστών σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται από ψηφιακό αποκλεισμό. Πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία για τις επερχόμενες αλλαγές στην διαχείριση της λειτουργίας της πόλης.

Ο Γιάννης Κουράκης τόνισε:

«Με αυτές τις τομές στη λειτουργία της, η ιστορική πόλη μας αποκτά ένα ελκυστικό ψηφιακό τοπίο που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της και των επισκεπτών. Το νέο ψηφιακό τοπίο δημιουργεί ένα βιωματικό περιβάλλον και χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ζωής,  της μάθησης, της εργασίας και της χαλάρωσης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί